TOD-NET / HALKA YÖNELİK/ KONTAKT LENSLER /  

KONTAKT LENSLER


Gözlüğe alternatif olarak üretilen kontakt lenslerin kullanımı, eğitimli nüfusun artmasıyla, dış görünüş ve gözlük takmanın verdiği rahatsızlık nedeniyle ülkemizde de giderek yaygınlaşmıştır.
Gözün kırma kusurlarını düzeltmek için kornea ön yüzeyine takılan merceklere ''kontakt lens'' 'temas camları'denir, kornea ön yüzeyine takılarak, görmeyi düzeltir.

Kullanılan kontakt lenslerin bir çok tipi bulunur, bunlardan hangisinin uygun olduğuna göz hastalıkları uzmanı tarafından yapılacak göz muayenesi ve kontakt lens denemesi ile karar verilir.
Gözde bulunan şeffaf tabaka kornea, kendisi için gerekli oksijeni atmosferden alır, bu nedenle lenslerin, gaz geçirgenliğinin olması gerekir. Bugün kullanılan bütün kontakt lenslerin gaz geçirgenliği vardır ve gaz geçirgen sert kontakt lensler ve yumuşak kontaktlensler olarak ikiye ayrılır.

Gaz geçiren sert lensler yüksek astigmatizma, düzensiz astigmatizma, keratokonus gibi göz hastalıklarında kullanılır ve lense alışma süresi yaklaşık 1 aydır.

Yumuşak kontakt lensler ise günlük kullanım ve uzun süreli kullanım (lens gözde iken uyuyabilme)olarak iki şekilde uygulanır, göz hekimi olarak uzun süreli lens kullanımından 2-3 yıl öncesine kadar kaçınmakta idik, nedeni, yapılan araştırmalarda, ilk geleneksel kontakt lenslerle, kornea ülseri riskinin günlük kullanımda 10 binde 4.1, uzun süreli kullanımda 10 binde 20.9 olarak tespit edilmesidir. Bugün, yeni materyalle üretilmiş silikon-hidrojel yumuşak kontakt lenslerle uzun süreli kullanım da artık mümkün olmuştur.Uzun süreli kullanıma ayrıca özen gösterilmesi gerekir, bu lenslerin ancak önceden günlük kontakt lens kullanımına alışmış kişilere uygulanması gerekir ve göz doktoru tarafından deneme lensleri göze takılıp, ertesi gün, bir hafta ve bir aylık kontrollerinin yapılmasından sonra, uygun olan hastalara verilebilirYumuşak lenslerle, lens ilk kez takıldıktan sonra lense alışma ve varlığını hissetmeme süresi yarım saattir. Yumuşak lenslerin rahat bir kullanımı vardır fakat hastanın bakım sistemlerine uyması şarttır.

Yumuşak kontakt lensler arasında, "geleneksel lensler" denilen her gece çıkarılarak 1 yıl süreyle kullanılan lensler, 1 günlük kullanım için olan "kullan-at" lensler, günlük kullanılarak iki hafta,bir ay,iki ay kulanılarak atılan "planlı sık yenileme lensleri" ve "uzun süreli lensler" bulunmaktadır. Bunların yanı sıra astigmatizmanın düzeltilmesinde kullanılan torik lensler ve renkli lensler vardır.

Kozmetik amaçla kullanılan renkli kontakt lensler de dahil tüm lenslerin kesinlikle göz doktoru kontrolünde kullanılması, lenslerin temizlik ve bakımına dikkat edilmesi, kulanım kurallarına uyulması gereklidir. Lensleri takmadan önce ellerin iyice yıkanması, gösterilen talimatlara uyulması, lenslerin çeşme suyuyla kesinlikle nemlendirilmemesi,lens kutularının 2-3 ayda bir değiştirilmesi gereklidir.Bu hijyen şartlarına uyulduğu zaman hiç bir risk altında kalmadan,göz sağlığını koruyarak güvenli kontakt lens kullanımı sağlanır.

Devamlı kontakt lens kullanmayıp ara sıra lens kullanmak isteyen veya kontakt lens kullanımına ara verip tekrar lens kullanmaya başlamak isteyen hastaların, hemen gün boyu kontakt lens kullanımına geçmemeleri gerekir., Bu hastaların sert gaz geçirgen kontakt lenslerle günde 1-2 saatle başlayıp hergün 2 saat kullanım süresini arttırarak, yumuşak kontakt lenslerle ise 4-5 saatle başlayarak kontakt lenslerini kullanmaları gerekir, aksi takdirde "kırmızı göz" denilen durumun ortaya çıkar.

Gözle birlikte hareket eden ve geniş bir görme alanı sağlayan lensler sadece düşük kırma kusurlarının düzeltilmesinde optik ve kozmetik amaçla değil, anizometropi (iki göz arasındaki numara farkının yüksek olması durumu), düzensiz astigmatizma, keratokonus, dejeneratif miyopide ve bazı göz hastalıklarında terapötik (tedavi edici) amaçla kullanılır. Aniden meydana gelen, bulanık görme, gözlerin kızarması, hassaslaşması durumunda lenslerin rahatsızlık vermesi halinde, zaman kaybetmeden göz hastalıkları uzmanına başvurulması gerekir.